Het mag dan wat cliché klinken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een aanrijding of botsing kan iedereen overkomen.

Schade rijden is vervelend, maar het helpt als je weet wat je moet doen. Met deze vier stappen helpen we je graag op weg.

1. Blijf kalm
Een aanrijding roept soms heftige emoties op. Toch is het zaak om juist nu het hoofd koel te houden. Kijk eerst of er sprake is van letsel. Zo ja, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie. Kijk vervolgens of er getuigen zijn. Is dat het geval, noteer dan hun namen en adressen. Vermijd discussies over wie de schuldige is. Het is de taak van de verzekeraar om dit uit te zoeken.

2. Het schadeformulier
Vul vervolgens de schadeformulieren in. Dat kan zowel op papier als digitaal. De papieren versie bestaat uit een Europees aanrijdingsformulier met twee delen; voor elke partij één. Zowel de voor- als de achterzijde moeten door beide partijen ondertekend worden. Is dit eenmaal gebeurd, dan dien je jouw deel op te sturen naar de verzekeraar.
Voor de digitale versie maak je gebruik van de SchadeApp, een eenvoudige manier om schade te melden. Bovendien kun je via je smartphone foto’s uploaden als bewijs. Volg de instructies op het scherm en vul alle gegevens in. Na afloop ontvangen beide partijen een e-mailbericht met inloggegevens (voor als je nog geen account hebt). De schademelding wordt zowel toegevoegd aan je eigen account als aan dat van de tegenpartij. Je moet het formulier nog wel even downloaden, uitprinten en opsturen naar je verzekeraar.

3. De takelwagen
Rijdt je auto niet meer? Bel dan de alarmdienst. Het telefoonnummer vind je op je groene kaart bij de autopapieren. Een sleepdienst zal je auto naar een garage brengen ter reparatie. Mits de reparatiekosten niet hoger zijn dan de inruilwaarde van je auto. In dat geval kun je de auto waarschijnlijk beter verkopen en naar een nieuwe zoeken. Veel verzekeraars werken samen met erkende garages waarmee ze een samenwerkingsovereenkomst gesloten hebben.

4. Inschatting en vergoeding van de schade
Ook als het voertuig nog wel rijdt, is het verstandig om de schade te laten bepalen door een reparateur of taxateur. Noteer het bedrag op de achterkant van je schadeformulier. Een belangrijke vraag blijft natuurlijk wie de schade gaat betalen. Dat is afhankelijk van wie er schuld heeft aan het ongeval. Is dat de tegenpartij, dan zal zijn of haar WA-verzekering de schade aan je auto vergoeden. Ging jij echter in de fout dan ligt het aan je verzekering of je iets vergoedt krijgt. Heb je alleen een WA-verzekering zijn de kosten voor jezelf, met een volledig casco verzekering vergoedt de verzekeraar alles.

Tot slot
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook met auto’s. Hoewel het ongeluk lang niet altijd jouw schuld hoeft te zijn, is het vooral belangrijk hoe je hiermee omgaat. En denk ook na over de gevolgen van schade. Auto’s met een schadeverleden leveren doorgaans veel minder op, omdat men bij de verkoop nooit kan vaststellen wat de schade precies is geweest, en wat er nog meer is beschadigd aan de auto. Vaak is het daarom beter om de aanschafwaarde of dagwaarde van de verzekering terug te krijgen. Zo kun je met een gerust hart een onbeschadigde (en daarmee veiligere) auto aanschaffen.